Despre Centrale Termice

Intretinerea centralelor termice

Pentru a evita aparitia defectiunilor la centrala termica si a prelungi durata de viata a echipamentelor de incalzire si apa calda menajera, recomandarile specialistilor sunt:

 1. Alege puterea centralei termice in functie de necesarul de incalzire pentru spatiul de locuit, nu in functie de temperatura dorita pentru apa menajera.
 2. Nu suprasolicita centrala termica.
 3. Citeste cartea tehnica a centralei termice pe care ai cumparat-o si montat-o in locuinta ta.
 4. Schimba bateriile termostatului cand incepe sezonul rece.
 5. Cheama o echipa autorizata pentru verificarea tehnica periodica.
 6. Curata circuitele. Curatarea intregii instalatii de la calorifere la centrala termica propriu-zisa se face inaintea inceperii sezonului rece.
 7. Foloseste produse pentru tratarea apei, pentru protejarea instalatiilor impotriva coroziunii, impotriva depunerilor de mal si impotriva depunerilor calcaroase.
 8. Verifica periodic presiunea din instalatie. Pentru ca centrala termica sa functioneze corespunzator trebuie ca presiunea sa corespunda recomandarilor producatorului, sa nu fie nici prea mica dar nici prea mare, pentru a nu deregla manometrul si a nu suprasolicita instalatia; presiunea optima are valori cuprinse intre 1 bar si 2,5 bari.
 9. Instaleaza un stabilizator de tensiune pe priza centralei pentru a proteja centrala de oscilatiile de tensiune.
 10. Ia in considerare folosirea unui filtru dedurizator sau filtru decantor daca apa din regiune este foarte calcaroasa;
 11. Inchide robinetele cu setarea lor pe apa rece in momentul sistarii utilizarii centralei pentru incalzire.

 

 

 

Sfaturi pentru micsorarea facturii la caldura

 

Cum faci sa scazi factura la caldura?

 • Izoleaza-ti termic locuinta si asigura-te ca nu se pierde caldura nici pe la ferestre nici pe la usi. Specialistii sustin ca se poate economisi intre 30% si 45 % din consumul de gaze naturale daca este realizata corespunzator izolarea termica a locuintei. Este recomandata izolarea exterioara pentru a evita aparitia mucegaiului si a igrasiei.

 • Regleaza temperatura corespunzator.Ideal este ca in living sa fie 20 grade Celsius, 19-20 de grade in dormitor si 22 grade in baie.Acestea sunt recomandari generale insa atunci cand esti acasa poti regla centrala centrala dupa preferinte proprii, evident. Intr-un final acesta este scopul unei centrale in apartament: confort termic neconditionat.

 • Instaleaza un termostat ambiental-este o investitie ce se adauga tuturor cheltuielilor de la instalarea caloriferului, insa micul surplus de pret se va amortiza in timp. Termostatul te va ajuta sa controlezi temperatura in interiorul locuintei pe toata durata zilei.
 • Alege cu grija pozitia caloriferelor si a termostatului -caloriferele nu trebuie sa fie acoperite sau ascunse dupa o piesa de mobilier, iar termostatul nu trebuie instalat langa fereastra.
 • Opreste centrala in timp ce aerisesti-pentru economisirea energiei termice este important ca centrala sa nu functioneze in timp ce sunt ferestrele deschise.
 • Curata caloriferele inainte de venirea sezonului rece, pentru ca acestea sa functioneze la randament maxim si astfel sa scazi factura la caldura.
 • Inchide caloriferele in camerele unde nu stai-aceste camere vor fi oricum cu usile inchise, nu va trebui decat sa aerisesti din cand in cand. 
 • Alege corect gradul de temperatura dorit, apoi scade 2 grade-fizic abia daca se vor simti. Totusi la factura se va vedea diferenta.
 • Respecta instructiunile de utilizare a  centralei termice notate de producator.
 • Respecta recomandarile firmei autorizate care a instalat centrala sau ale firmei care a executat verificarea tehnica.
 • Cheama un echipaj autorizat in cazul constatarii funcionarii anormale a centralei termice sau a unei defectiuni.

Obligatiile si responsabilitatile utilizatorului

 

Detinatorul/utilizatorul de aparate are urmatoarele obligatii si responsabilitati:

 • Sa nu permita modificarea datelor stabiliteprin instructiunile de instalare/montare;
 • Sa nu utilizeze aparate pentru care nu s-a obtinut admiterea functionarii;
 • Sa efectueze verificarle tehnice periodice la intervale stabilite de prezenta prescriptie;
 • Sa nu permita alimentarea altor consumatori din instalatia electrica a aparatului;
 • Sa ia masuri corespunzatoare, unde este cazul, stfel incat operatorul RSVTI, precum si personalul instruit, nominalizat in livretul aparatului